Onze projecten – Algemeen

Wij werken voornamelijk in de regio Kidal in het uiterste noorden van Azawad (Noord-Mali) en meer specifiek op het dorpje Ibalaghane, 180 kilometer ten zuidoosten van de stad Kidal, waar een 50-tal families leven rond de veeteelt.  Het dorpjes ligt op 1800 km van Bamako en is enkel bereikbaar via zandpiste.

De vzw Takrist heeft de volgende doelstellingen:

  • De toegang tot het water, bron van leven, te verzekeren;
  • Toegang tot basis gezondheidszorg;
  • Ondersteuning van de voedselzekerheid door de opouw van een moestuinproject;
  • Bekendmaking van de toeareg cultuur in België;
  • Verdediging van de mensenrechten van de toearegs.

Verwezelijkingen in 2017 – Vergroting van de watertoren, uitdeling muggennetten, aankoop tuinmateriaal voor de moestuin

Vergroting van de watertoren

In het begin van het jaar 2017 vertoonde de watertoren een niet herstelbare scheur aan de onderkant van de toren. Het ICRC (Internationaal Comité van het Rode Kruis) schoot ter hulp met de plaatsing van een nieuwe watertoren, weliswaar kleiner dan onze. Zij brachten ook cement rond de waterboring toe, waarvoor we hen dankbaar zijn. Maar aangezien de inhoud van de nieuwe watertoren niet voldoende was om te voldoen aan de behoeften van de groeiende bevolking van Ibalaghane en onze spijt om onze toren tot schroot te zien verslijten, hebben we, in overleg met de lokale bevolking via onze contactpersonen ter plaatse, besloten om de watertoren van het ICRC te vergroten met een gedeelte van onze oorspronkelijke watertoren. We hebben de bovenkant van onze toren (rood gedeelte) op de nieuwe toren (blauw gedeelte) laten lassen en we hebben ook de basis van de toren versterkt door een extra steunstructuur. De huidige inhoud geeft een veel betere waterreserve aan de bevolking en hun vee, alsmede aan de vrouwen die de dorpstuin uitbuiten. Dit werk is eind april 2017 uitgevoerd dankzij de giften die we ontvangen hebben.

Uitdeling muggennetten

In 2016 deelden we 100 geïmpregneerde muggennetten uit aan de families van Ibalaghane in een campagne tegen malaria. Dit bleek zeer effectief te zijn, aangezien er tijdens de risicoperiode geen gevallen van malaria waren gerapporteerd. Anderzijds bleven een paar gezinnen zonder muggennetten. Dankzij een gift van het « Maison de la Laïcité Condorcet – Pensée Libre de la Néthen, asbl », hebben we dit jaar bijkomende muggennetten kunnen kopen om uit te delen aan de families die vorig jaar nog geen muggennet hadden ontvangen. De foto’s tonen de uitdeling van de netten begin juli. Wij danken onze vrienden van het « Maison de la Laïcité Condorcet – Pensée Libre de la Néthen, asbl » voor dit royale gebaar, die ons in staat bracht om de gezondheidstoestand van de families van Ibalaghane te kunnen verbeteren.

Aankoop tuinmateriaal voor de moestuin

Sinds 3 jaar bewerkt de vrouwenvereniging van Ibalaghane een moestuintje nabij de waterput in Ibalaghane in Azawad (Noord-Mali). Sinds het onstaan is het tuintje verdrievoudigd in grootte en is het groentenassortiment gediversifieerd. Maar al het werk gebeurde met de hand, zonder gereedschap. Takrist heeft deze zomer een fondsenwerving campagne opgezet voor de aankoop van een assortiment tuinmateriaal. In het totaal 65 stuks voor een totale waarde van 1390 €. Vandaag werd de aankoop van het materiaal gedaan en we zullen nu heel snel alles overbrengen naar Ibalaghane, op 180 km zandpiste verwijderd van Kidal. Nogmaals een warme dank voor alle personen (30 in totaal!) voor hun financiële gift in dit project, evenals aan het « Maison de la Laïcité Condorcet – Pensée Libre de la Néthen, asbl » en het «11.11.11. fonds 4de pijler».  Voor meer foto’s, click hier.

Verwezelijkingen in 2016 – Campagne tegen malarie en waterpomp

Elk jaar worden honderden mensen geraakt door malaria, soms met fatale gevolgen. De bevolking van Ibalaghane had geen manier om zichzelf te beschermen. Dankzij de prijs gewonnen op ING Solidarity Awards eind 2015 (dank aan iedereen die toen voor ons gestemd heeft!!), heeft Takrist een campagne tegen malaria kunnen opzetten door de verspreiding van 100 geïmpregneerde muggennetten aan de families van het dorp. De verdeling werd uitgevoerd voor het regenseizoen, dus in juli 2016. De bescherming was optimaal en het aantal gevallen van malaria werden, dankzij de uitdeling van de muggennetten, met meer dan 90% verminderd en er werden in 2016 geen dodelijke gevallen genoteerd. Een goede verdere opvolging zal nog noodzakelijk zijn in de toekomst om een verdere bescherming van de bevolking te garanderen.  Voor foto’s, click hier.

In het voorjaar van 2016 werden we benaderd door de bevolking van Ibalaghane. Er was een grote zorg: de pomp van de waterboring werkte niet meer. Het is waar dat ze reeds oud was en al meerdere malen gerepareerd was geweest. Deze keer leek een reparatie niet meer mogelijk. We reageerden onmiddelijk met de aankoop van een nieuwe pomp. Het is een elektrische pomp (380 volt) die werkt via een dieselgenerator. Ze is geïnstalleerd sinds juni 2016 en werkt tot nu toe goed. Voor foto’s, click hier.

 

 

 

 

 

 

Verwezelijkingen in 2015 – Groentetuin in Ibalaghane

Eind 2014 heeft de vzw Takrist de aankoop van een watertoren medegefinancierd in Ibalaghane  (zie verwezelijking in 2014 hieronder). Enkele maanden later hebben de vrouwen van het dorp het water van de toren gebruikt om op eigen initiatief een moestuintje aan te leggen. Ze hebben enkele groenten geplant zoals tomaten en ajuinen. Om foto’s te zien van de tuin bij de start, click hier.

Nadien hebben de vrouwen zich gegroepeerd en de vrouwenvereniging van Ibalaghane gecreëerd met als objectief de moestuin uit te breiden en zich zodoende een tewerkstelling te geven en ook deel te nemen aan de emancipatie van de vrouw. Eind 2015 heeft de vzw Takrist dit initiatief ondersteund door een financiële gift te storten in het Fonds van de vrouwen om hiermee nieuwe zaadjes aan te kopen zoals tomaten, paprika’s, wortels, aardappelen, salade, bieten en ajuinen zodat de vrouwen hun moestuinproject konden starten. Voor foto’s, click hier.

photo 8

 

Verwezelijkingen in 2014 – Watertoren 

Tijdens de maand november 2014 werd de vzw Takrist gecontacteerd door de bevolking van Ibalaghane om te helpen bij de installatie van een watertoren. Sinds onze oprichting één jaar geleden, waarin we ons vooral op fondsenwerving gericht hebben, alsook met de hulp van verschillende individuele donaties, waren we in de mogelijkheid om positief in te gaan op dit verzoek.

De watertoren werd gekocht in Kidal en moest met een kraanvrachtwagen verplaatst worden naar Ibalaghane, zo’n 180 km verder over zandpistes. Eenmaal aangekomen, hebben lassers en techniekers voor de uitvoering gezorgd. Eind december kregen wij het positieve bericht dat de toren klaar was en functioneel was.

De watertoren bestaat uit een reservoir met een watercapaciteit van 70 vaten (14.000 liter) en is verbonden aan een bestaande waterput (boorput) werkend met een brandstofpomp. Deze watertoren zorgt niet enkel voor een reserve water, maar is vooral belangrijk in het beheer van het water. Er is minder waterverspilling en er zijn alsook grote besparingen op het gebruik van de dieselpomp.

We zijn zeer blij met dit eerste project omdat het voornamelijk gebaseerd is op een samenwerking , alsook op een medefinanciering, met de lokale bevolking en dit vooral tijdens een onrustige periode in de ganse regio. Wij danken iedereen die ons geholpen heeft met dit initiatief, zijnde direct of indirect.

chateau et generateur

Om de foto’s te bekijken van dit eerste project, click hier.