25 november, 2018
11u tot 18u
Atelier Marcel Hastir, Handelsstraat 51, 1000 Brussel Ons bereiken

Ons bereiken:


 

 

 

 

 

 

 

 

“Taguelmoust: het dragen van de mannelijke tulband in de Toeareg-samenleving, de symboliek en de betekenis ervan.”

Tentoonstelling van de sculpturen van Gianna Zovi en conferentie door Hélène Claudot-Hawad, antropoloog.

Het dragen van de tulband “taguelmoust” door de Toeareg, de “Kel Tamasheq”, is een eeuwenoude traditie. Naast zijn praktische gebruik is het ook een kunst en een symboliek.

De expositie van de sculpturen van Gianna Zovi stellen ons in staat om te reizen door de verschillende Toeareg klederdracht gewoonten, getuige van het strijdersverleden, de feestelijke tradities, en de traditionele levensstijl die in harmonie is met de woestijn.

De sculpturen zullen ook te koop zijn ten voordele van de vzw Takrist ter ondersteuning van haar ontwikkelingsprojecten in Ibalaghane, een Toeareg dorpje in het noorden van Mali.

De conferentie door Hélène Claudot-Hawad, gekend Toeareg specialist en vrouw van Toeareg dichter Hawad, zal in de eerste plaats een historisch overzicht geven van de tulband, de betekenis ervan, de status, de esthetische stijlen, de architectuur en textuur.  Aan de andere kant zal het ons helpen de codes en gebaren die ermee gepaard gaan te ontcijferen, alsook de evolutie in de moderniteit.

Uurrooster:

  • Tentoonstelling: van 11u tot 18u
  • Conferentie: om 14u

Adres:  Atelier Marcel Hastir 51, 1000 Brussel

Inkom gratis.

Info: 0472 97 87 44 of info@takrist.be